petek, 10. februar 2012

Sirotisnica

puncka Priscilla :)))) 





Vmes, ko ni bilo dela v soli, sem skakala cez dvorisce v sirotisnico, zlagala z mamami, ki tam prostovoljno delajo ( lokalne zenske ) perilo, ga obesala,  se ukvarjala z otroci in skakala nazaj v solo na pouk.
Ko imajo otroci kosilo - tisti, ki imajo dom, pojejo svoje kosilo, ki ga prinesejo zraven v  vrecki ali plasticni skatlici, sirote pa pojejo kosilo v menzi.
Sobe sirotisnice so skromne, lepo urejene, ciste in locene glede na spol. Spijo na pogradih.
Okrog 50 otrok izmed 120 v sirotisnici so hiv pozitivni in hodijo v isti razred s tistimi, ki niso. Tisti, ki so pozitivni, ne vejo, da so bolani in tudi zdravi otroci ne vejo,  kater otrok je bolan.
Ucitelji pa seveda vejo za vsakega.
Tablete in injekcije, ki jih z zdravljenjem dobivajo, nekateri dnevno, nekateri ne, se jim razlozijo kot zdravljenje z vitamini oz. kot obvezni zdravstveni pregledi ipd.
V razredu, keterem sem ucila je bil fant, ki je stalno spal... Joanne (uciteljica) ga ni budila, ni mu tezila, delal je po svojih zmoznostih in energiji.  Imel je ze kozne probleme in je globoko kasljal L

In ze je tu naslednji teden ter pregledovanje testov, ki so jih pisali. Aaaa, naporno delo, toliko papirjev, kljukic in pisarije... pa otrok, ki so skakali okrog mene, kukali kdaj bo prisel njihov list z imenom na vrsto, zraven stali, kasljali, kihali, hropli, sopihali, se drli in razbijali ...  vcasih sem se presedla in sla popravljat teste ven na stopnice, kjer sem pa skoraj znorela na drug nacin. Vrocina in sopara sta v tem letnem casu, tu na skrajnem jugu Kenije neznosni. Koza se ti pripopa na obleke, lasje na celo, toliko vlage je v zraku.
Pouk poteka v anglescini – vsi predmeti, razen swahilli-ja (uradni jezik). Kar posteno, a ?
In, ko otroci zaprosijo za wc, izgleda tako:
Dvigne roko in ..
Otrok: '' may i go to toilet, teacher?''
'Joanne: 'yes''
 ... in, ko se vrne, ne prestopi vrat, brez, da vprasa:
Otrok:'' may i go back to class, teacher?''

Kennedy, Bella in Priscilla so otroci, ki so se mi najbolj prikupili.  Priscilla in Bella iz sestega razreda,  pridne sta in lepe ... ceprav, khmm, pravijo, da je Bella ziv hudic, haha!
Kennedy iz drugega razreda, ki je prikupno zblojeno zmeden, hiperaktiven, z ogromnimi trepalnicami in baje malo moten (besede uciteljev), naj bi bil v bolnici na zdravljenju pljuc vec mesecev, kar pa mu je pustilo posledice na obnasanju.

Na nek ljubi dan, mi je rekel: ''teacher, teacher, i go home and tell my mum i love you.'' Hahhaha J

Ja, sola vsak dan do nekje 16:00 in po opravljenem delu bluzenje po okolici Bamburi Cementa (Bamburi Cement je prede Mombase kjer sem zivela). 
V Cyber kafe hodim k fantu, ki je najbolj prijazen od vseh okoliskih ponudnikov interneta, en dan, ko je videl moje popikane noge, me je zacel kar z repelentom proti komarjem spricat!
J J J


3 komentarji:

  1. (mami) Žalostna zgodba in lepo od učiteljev,da ne delajo razlik med zdravimi in bolnimi otroci. Zakaj pa ni nikjer Belle na sliki ?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nimam kvalitetns elike od Belle... ampak saj Ashley itak zivi v Keniji pa jo bom prosila po mailu, naj mi slika Bello!

      Ne, ne delajo razlik.... lepo se obnasajo do njih. Ceprav sem pozabila omenit, da jih ucitelji tepejo s palicami.

      Redno in mocno. Po riti, prstih in se kje.

      Izbriši
  2. (mami) Kot pri nas pred petdesetimi leti...jaz se še spomnom,da je imel v prvem razredu učitelj vedno eno dolgo in tanko šibo v roki...

    OdgovoriIzbriši