ponedeljek, 13. februar 2012

Kolo tura po Hampiju



kolo tura, 30.1







Okrog desetih zjutraj smo se dobili z Indijcem in s svicarskim parom srednjih let in pognali smo se med rusevine.
Prijeten gospod in malo manj prijetna gospa sta bila najina nadomestna starsa, oba ze drugic v Indiji.
Prvi  pred nami Hemakuta  Hill s koder se vidi Virupaksha tempelj  – z drugo  najvecjo stupo v Indiji in prvo v Karnataki, prva najvecja pa je v Tamil Naduju, v Madurai-u.
V Hampiju se je vrstilo veliko dinastij, v 16.stoletju pa je vladal zadnji kralj.
Hampi spada med najpomembnejse World Heritage Sites na svetu.
Z letom 1975 in vse do zdaj so zaceli kopat in odkrivat underground templje.
V 1990's  so jih popravljali in restavrirali. Vecina templjev je narejena iz granita, podoba ganesha je pred vsakim vhodom, da varuje in sciti objekt pred slabo energijo. Ribe vrisane na stene templja kazejo na smer k vodnjaku. Brahma-creator, Vishnu-protector (of Earth, riba), Shiva-destroyer. Prva reinkarnacija Shive-riba, po ne tocnem vrstnem redu sledijo se reinkarnacije Buddha, Sai baba, Jezus, Mohamed, Krishna, Rama...


                                                            ucil me je religije in kulture



Shiva in Brahma stojita na koncu sveta in se sprasujeta kako bi resila svet. Izbran je bil Shiva, ki se je reinkarniral v ribo za njem so prisle se ostale reinkarnacije. Ce je tempelj poskodovan je v navadi, da priest ne deluje in tempelj ni aktiven. Neem tree povezujejo s Parvati, zeno Shive. 108 svetih mest, 108 imen babe, 108 sporocil fantov bozanskega vedenja, svobode, modrosti, 108 kamenckov v ogrlici s katero molijo. 108, sveto stevilo.


                                                                        oooommmm






                                                       
Po koncani turi sem iskala ATM ( mami – bankomat ), kolesarila se vsaj do 17.00, bookirala bus v Gokarno in visela pri modelu v agenciji dobro uro. Model je imel cez rame brisaco in vsakic, ko ni bilo strank se je sel pred ogledalo pocesat in uredit. Zvecer sva se usedle v lokal, ki sva ga na novo odkrile, narocile caj ... kar naenkrat me je taaaako prijelo scat, da nisem vedela zase. Grem po stopnicah od koder sem prisla nazaj dol, pogledam levo, pogledam desno, nikjer NIIIC. Ok, nadaljevanje indijske wc zgodbe izpred dveh let: pogledam v eno odprto sobo, notri lezi-spi nek Indijc, ob postelji je imel prizgano svecko, ki je plapulala in RAVNO,  ko pomolim notri glavo, se model obrne na bok, odpre oci in me pogleda!
Vprasam ga, ce grem loh na njegov wc:
 ''pleaaase mister, pleeeease!''
''ok, ok, you go, I will go outside, u take the candle and please close the door from inside and lock yourself into the room, and goooo! '' A bi bil lahko se bolj uvideven?!


1 komentar:

  1. (mami) zanimive,tte ruševine u Hampiju... a smo še vedno u Karnataki ??? Kar se pa scanja tiče,sem pa vesela,da se je ponovila ta WC scena,ko kar vdereš h kakemu indijcu domou in greš na njegov WC,ne pa una ,ko si šla pišat kr za prvi vogal na ulici....jaja,navade bi ti lahk ostale ...in zamisli si,da bi u LJ kje na Nazorjevi,Čopovi....kr tk mau počepnila in PIŠŠŠŠŠŠ ,pa smo opravli !! Kok maš dobr bicikl-a je bil rentan,pa sploh v voznem stanju ??

    OdgovoriIzbriši