petek, 10. februar 2012

Amber


Med  glavnim odmorom sem zagledala na soli novo belo faco, ogovorila sem jo in zmenile sva se, da se med odmorom dobiva na kavi v cosku nasproti sole.
Amber, Americanka, stara 22, kr kul sva cvekale, za spoznanje staticna ampak preprosta in komunikativna punca, tako, da je ta ''kava pavza'' postala najina stalnica vse dokler sem bila jaz v Mombasi.


V Kenijo je prisla za stiri mesece, najprej je cca  tri mesece prezivela v Nairobiju, zivela pri lokalni druzini in se v soli z ostalimi ameriskimi studenti v Keniji ucila swahili + se ene predmete ( kot nekaksna manj resna solska izmenjava ) in nato za dober mesec prisla v Mombaso kot prostovoljka, tudi tu je zivela pri lokalni druzini ( vse v sklopu te solske izmenjave ).

Sicer studira racunovodstvo in njena sola v Usa  je totalno ( po njenih besedah ) zgresila s smerjo pomoci, kamor jo je poslala prostovoljno pomagat - poslali so jo v solo pomagat pri pouku, 
logicno bi pa bilo, da bi pomagala Emmi v tajnistvu, tako, da je po dobrem tednu zamenjala delovno mesto, haha.
Svoji soli v Usa je placala 11.000 usd, da jo je sola preko neke organizacije poslala v Kenijo 
in ji v sklopu tega zneska krije vse stroske povezane z bivanjem pri obeh druzinah, 
ucenjem v soli v Nairobiju, letalsko karto pa si je placala sama. 


In koliko mislis, da je organizacija, katera je dobila od Amber-ine sole, placala druzini, da jo zivi? 
Tisti, kjer je bivala 3 mesece 200 usd, za to, v Mombasi pa se ji ne sanja.

Je rekla, da je druzina v Nairobiju res bogata in fensi, da so imeli ogromno bajto, lepo opremljeno, starsa z dobrimi sluzbami, otroci v dobrih solah. 


In, ko je prisla k druzini v Mombaso, se je od soka najprej zjokala in imela pomisleke kot ces, ali bo sploh lahko zivela v tej luknji, pri tako drugacni druzini, kjer moras vodo najprej spumpat, ce se hoces stusirat in, kjer jim vsakodnevno zvecer ob 19 zmanjka elektrike in zivijo ob svecah, kar je nekako se boljse, ker vsaj ne vidi dobro v kaki umazaniji zivijo in ona z njimi...
Mravlje baje  setajo po vseh zidovih, po cukru, kupljeno sadje in zelenjava lezita na tleh v kuhinji itd...
Hmmm, pa saj ni to tako slabo, Amber!? Res se mi ne zdi!

Spoznala me je se s par drugimi Americani, Douglasom, Bethany, Eline ... s temi pac, s katerimi se je tudi ona sama spoznala v Nairobiju v soli, potem pa  jih je organizacija poslala v Mombaso, z delom na razlicnih projektih / solah/ sirotisnicah / bolnicah / zavodih... Ena izmed njih je pomagala v zavodu punckam in pucam, ki so bile posiljene in drugace zlorabljene, Doug pa je ucil anglescino v soli...

Danes, v soboto, sem sla z amerisko klapo  kako uro stran od Bamburi cementa na plazo na Pirates Beach.
Nic posebnega vse skupaj, je pa pasal mal druzbe z mladimi in cvekanje z Dougom in Amber... se mi zdi, da sta si vsec!
Jutri, v nedeljo gremo skupaj v cerkev na maso:  Jesus Celebration Church.

2 komentarja:

  1. (mami) Zanimivo,zanimivo,ampak spet sem ratala jezna nate,ker moram vse to brat za nazaj,ko bilo 100x bolj zanimivo,če bi lahk brala sproti,opica ena !!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja, mami, kdor caka docaka! Pa kdor z malim zadovoljen ni, velikega vreden ni! Hohohoh

      Izbriši