nedelja, 6. november 2011

Hej

Hej, hej!

Nazadnje sem pisala 13.10.?!
OooOoooooOOooooo! Kok HITRO grejo dnevi!
Vmes se je TOK zgodil, naredil, odvil, haha, da ne vem kje zacet, da bo vse imelo glavo in rep.
Obljubim, da se v naslednjih dneh vsedem za kako uro in napisem cim vec in cim bolj bogato!
Trenutno sem v Daru, prisla iz Kenije pred 2 dnevoma, z Laro sva ze skupaj, se mava fajn, lepo nama tece, razumeva se, danes ob 12:00 imava trajekt za Zanzibar.
V Daru ni tako vroce kot v Mombasi, kjer je od 13.10., odkar so se koncali dezevni dnevi, teklo od mene, pocutla sem se kot, da se topim, res.
Kar mi je postalo jasno je to, da mi je potovat sam v velik uzitek in res ful boljs kot v dvoje... saj vcasih pase klepetat, ampak si poisces druzbo pa je zadeva resena!
Folk se velik raje pridruzi, ce si sam kot ce si v dvoje, bolj je razgibano, vec ljudi spoznas, vec se ti dogaja!
Lokalci niti niso bolj vsiljivi, ce si sam, tako, da res ni panike!

Katja, mogoce mi je kr mal zal, da sem se zmenla za tvojo druzbo v Indji, haha :))) khm, khm...

Se javim, ajde!

četrtek, 13. oktober 2011

Indiaaan visa!

Dobila sm jo! Ze cez 2 dni!
V pondeljek oddala in jo v sredo ze dobila :d
Kaaaatja, se vidiva 21.12. v Kochiju, ti se sporocim stevilko leta, dans al pa jutri pa kupim karto, velja?

Drgac pa Darwin, moderno suznjelastnistvo gor al pa dol, kle sm pr kenijski druzini in imajo tudi pomocnico, sicer jim placujejo 'le' 1500 silingov na mesec, kar je ene 13 eur in tudi pride za cel dan, od 10.00 zjutraj do 19.00 zvecer.

Mami, ne, nej ne bi smel bit dez, je tud njih presenetlo, da je ob tem casu padal... no in ze od nedelje odkar sem kle, scije na pooooooolno in se prematavamo iz kavca na matatu ( bus ) in iz matatuja na kavc, vmes mal okol hengamo, pocasi postaja ze dolgacas- zdaj vsaj vidim, da se moram jz na potovanju reees premikat, vsaj malo, ker pac opazam, da nisem najbolj srecna, ce sem nekje zdolgocaseno zasidrana. Ceprav je lepo, saj nic ne recem, sam zdaj vsaj vidim razliko!
No, ta zdolgocasenost je se vseeno tista, raburljiva zdolgocasenost, ob kateri mi ni zares dolgcas :)

Dans sem jedla sweet potato za zajtrk, ISTI okus ima kot nas kostanj, reeees!
Pa se nekaj je bilo na krozniku, arrow roots, haha, ful smesno za jest, cist suh obcutek v ustih ampak dober.
Ta punca, k jim kuha ima hcerko Sharon, stara je 13 mesecev in je ves cas z nami v hisi, jaz takega otroka se nism videla, faaaak, to je cist prevec hiper, POVSOD gre za tabo, VSE kar nejde tlaci v usta, SKOZ se dere in te scipa, se smeji, plese, gres na wc, pa odpre vrata in te gleda, se gres tusat, pa te gleda izza vrat, gres v sobo, pride za tabo pa te vlece za kiklo ...  mas zobno pasto v roki, pa ti jo hoce izpulit iz rok in si jo v usta stisnit. Zadnjic jo je Ricky nasel, ko je pila njegovo mleko za telo :((

Joooj, ta dez ga res mori  ... itak nimajo tok marel in, ko gres iz hise pac hodis po dezju in si v sekundi  moker.

Pa dost scurkov je v hisi, ne samo v kuhnji, tudi spimo z njimi, haha.














ponedeljek, 10. oktober 2011

Hello from Mombasa

No, bus je imel sicer eno urno zamudo, tako, da sm startala iz Nairobija v Mombaso namesto ob 22.30, ob 23.20 in prispela v Mombaso ob 06.00.
Ful, ampak res fuuuuuuuuuul je zanimivo, ko potujes nekje, kjer si ze bil, dejansko sem se vozila po isti cesti, samo v nasprotno smer ... se spominjam,  ko sva  lani z Mirjam potovali iz Mombase v Nairobi ... prav mal si mi manjkala, Mirjam :D Tak smesen filing, kot, da sploh ni minilo eno leto ampak si se vedno nekje zadaj na busu, razkomotena in lezis... (sem pogledala, pa te ni blo, oh ja) =)

Saj, ko sm videla kravo na Sri Lanki, ki je zvecla plakat, pa, ko sm videla v Indiji kravo, ki je bla cela  v kontejnerju in zvecla smeti, sem bla mal presenecena pa zanimivo mi je blo, sploh pa takrat, ko sem prvic vidla 58.483  krav na cesti v Indiji ...  vse skupaj mi je postalo ze domace in mi je bilo trenutno bolj eksoticno, ko sem ob avtocesti opazovala miljon zeber  =)

Ricky me je cakal na postaji, sla sva k domov, vlegla sem se v posteljo in se zbudila ob 12.00, ko je prisla v sobo mama in mi prinesla caj in opecen kruh z jajcem, rekla nej pojem & popijem in grem naprej spat :)
Ja nic, vceraj smo mal bluzili, ob 13.00 so naredil kosilo - ugali, zelenjavo in peceno jajce -  bilo je zeeelo dobro.
Z  Rickyem sva sla  do biljard pajzla, kjer henga z ostalimi prijatelji, tam je bil tudi Jay, ki sem ga poznala ze od lani, 22 let ima in fura ful player-ja, haha. Mal kasneje smo se zapeljali se na obalo, pac na plazo, sam je blo kar vetrovno, oblacno in dezevno...
Ricky ima FUL lepo punco. Njeri ji je ime.

No, pa danes sem koncno uredila vse za indijsko vizo, oddala se vse papirje, placala racun, cez 14 dni pa naj bi me ze cakala.

Zdaj sem v cyber kafeju, posiljam  mail upraviteljici sole, oz. application letter.

Mami, ne vem kaj bo z Zvonetom. Ce koncava turo 20.12., je itak vse ok., ce jo pa koncava 5 dni kasnej, grem pa pac 5 dni kasnej v Indijo, bo Katja ze razumela.

Ce pa Zvone sploh ne pride nazaj, grem pa namest najine afriske moto ture, jaz lepo prej v Indijo, pa je.

Lahko pa, da sploh NE gre nazaj  v Slovenijo  in ostane plan tak kot je!

Fajn se mej, papa!

sobota, 8. oktober 2011

Cvek s Florence in nesupeh na ambasadi

S Florence sm se vceraj spet pogovarjala, oz. sm jo sprasevala kako je v slumu.
Je rekla, da ni v najhujsem slumu ampak, da pa je vseeno bad, tla so sicer  betonska, streha in stranisce iz pleha, zivijo v prostoru, ki je razdeljen z rjuho, kjer se spi, zraven kuha, vodovoda nima, zato gre s kantico po vodo in se  umije na prostem, wc na strnbunk je pa izven sluma za vse prebivalce sluma.
Baje dobi 8.000 silingov na mesec, kar je 60 eur, 4000 silingov placuje za bivanje v slumu, 4000 ji pa ostane za matatu / prevoz ( mini kombi ) hrano zase, sina, hcerko pa za otroke od hcerke.
Je rekla, da, ko dobi malarijo pocaka, da ozdravi, ker nima denarja za zdravila,... sam ok, sej to mi je se nekak jasn. Ce ma sreco prezivi, pravi.
Potem sem jo pa vprasala kaj bo pol, ko ne bo mogla vec delat pr Srbih ( glede na to da je stara 56 in, da ze zdaj zelo slabo in tezko hodi ) kdo bo prezivljal njo in vse otroke, od kje bojo imeli denar... pa je rekla, '' I'll just wait to die, thats how it is.''

Indijci pa tud ... kot, da ne bi delali za isto drzavo, sit so zblojeni!
Jaz sm letela v Nairobi samo zarad tega, ker so mi po telefonu v Sloveniji rekli, da lahko  indijsko vizo urejam samo v Nairobiju in nikakor NE v Mombasi.

OK, ZATO sem letela  v Nairobi in ne v Mombaso.
Kle tezim Srbom, cakam do petka, ker so iemel v cetrtek Indijci praznik, da oddam application letter, nakar mi Indijc na ambasadi v Nairobiju rece, da lah dobim vizo najprej v petek 14.10.  ( po telefonu v sredo, ko sem jih klicala, je pa  rekel, da jo dobim ze v torek, se pravi tri dni prej.
Jaz mu recem valda, da ne, da nimam tok casa cakat do in, da so obljubili, da jo dobim ze v torek, on pa: "no no no no noooo'' )
Pol mi pa rece:  ''NO PROBLEM GETTING VISA IN MOMBASA, MUM, NO WORRY, GO MOMBASA THEN.''
Kok super, da sem zato letela v Nairobi, haha. Ooook, valda, nocem kle Srbom viset do 14ga, zato sem vzela vse papirje, pasos, vse ostale jebice za application in po 2 urah zapustila urad!

Kej tazga pa se tud nism dozivela, haha, kak nacin, da prids na vrsto!
Sred sobe majo postavljene stole, kjer ljudje sedijo in cakajo, da pridejo na vrsto in potem vsak, ki pride na vrsto, vstane  in gre do okenca, ljudje se pa prestavijo iz sedeza na sosednji sedez... k cloveski sah, LOL, ful smesn :D

No, pol sva sla z Draganom iz urada v trgovino kupit zame ene jogurte in stuff, potem na River Road kupit karto za bus za naslednji dan za v Mombaso.
Saaaamo! Poglej, poglej ga zlomka ...  ura je pa ze 15:00  naslednji dan, jaz pa se  nikamor nisem  sla, haha.
Namrec, ko je vceraj zvecer prisel  Nikola domov in zvedel, da grem z druzbo Coast Modern, je rekel, da to "company runs" his friend. Poklical ga je in se zmenil, da grem namesto zjutraj z navadnim busom, na pot zvecer z luxury busom. I dont mind!

Tako se nikol nisem potovala, haha. Bom vsaj prve dni mal spocita.
Je rekel Nikola, joooj, River road, to je najbolj usran del mesta pa nevaren tudi, zakaj sta sla tja. (Mene je tja pac poslal Ricky, domacin, njemu se to ne zdi usrano in nevarno).

Popoldne smo sli v indijski del Nairobija pa v njihovo soping plazo, ali naj raje recem njihov soping ciganeraj ... LITTLE INDIA, SIR!!! 100 silingov, ONLY! 
Ful dobro, res, ce clovek ne bi gledal okrog pa cez cesto in tu pa tam kaksnega crnca videl, si dejansko v Indiji!

Zdaj sm pa stusirana in na pol spakirana, se slabih pet ur imam casa, tako, da grem mal pobluzit ven na teraso in srkat caj.



četrtek, 6. oktober 2011

Henganje z Draganom in Samantho

Danes sem se druzila z Draganom in Samantho, ravno dobro sem vstala, pojedla jabuk s Florence, ko smo ze sli.
Najprej na Masai market in v soping center na frozen jogurt, potem pa po Georgija in Mathea (sinova od Nikole in Samanthe) v solo.
Kako je pa ta sola urejena! Omg, res fensi international sola, noro, kej tazga se nisem videla, kot bi bila v Angliji na kolidzu.
Noro urejena, ucitelji so po vecini belci/ anglezi, ucenci pa mesanih narodnosti.

Zjutraj, ko sem vstala in sla v kuhinjo po jabolko in pomaranco, mi je Florenca rekla "wait, I'll do it for you", baaad.
Sem si mislila, kaj pa, a kar narezala mi bos jabolko pa pomaranco mi bos razdelila na krhlje?!
Sem ji rekla, ne, sej je kul, bom sama. Ko sem pa pomila za sabo kroznik, mi je rekla ''thank you''.
Se spomnim ... ravno je kuhala juho, imela je umazane roke, ko si jih je ze zacela umivat, z namenom, da  mi nareze jabolko.

Ja, mami, saj danes sem mal vec jedla, je bla za vecerjo juha, riba pa riz.


sreda, 5. oktober 2011

Prihod v Nairobi

En zivjo iz Nairobija!

Opozorilo za mami: slovenscina mi gre in vem (pa res vem, lol?) kako se pravilno pise ampak na blogu se na to ne bom prevec ozirala in bom pisala cist tko kot bi govorila, ok ?
Ker vem, "KOK" te matra to pravilno pisanje in skrb, da ne izpadem nemarna! :D


Maaaami, zivjo!

Ti si ziher skoz gor pa cakas na objave a ne?
Pa sem si rekla ok, bom probala cim vec pisat zdaj dokler mamo racunalnik v bajti!

Priletela sem ob 06.15  po enajst urnem letu s postankom v Dohi, skoraj brez cakanja.
Ko sem zrihtala vizo in dobila prtljago je bila ura ze 07.30, zunaj me je cakala gospa z listom, kjer je pisalo Iza Kanoni - kot v filmih!
Zaradi guzve na cesti, sem se vozila skoraj dve uri. V bajti me je cakal Dragan - Vesnin moz.

Njegov brat Nikola in zena Samantha sta bila se v sluzbi.
Z Draganom sva mal klepetala, spila kavo potem sem se sla stusat in ob 15.00 spat. Do 20.00 sem spala kot UBITA.
Vmes me je picil prvi komar.
Joooj mami, tok smesn, prve pol ure, ko sem bila tukaj, se nisem sla nic po bajti ... no, ko me pritisne lulat in cepim na skoljki, zaslisim izza okna dretje,  "JUMBO, JUMBO" (to pomen zivjo oz., kako si). Hahhaha, men nč jasn, odprem v čepe okno in vidm papigo :D

Imajo ful zivali, po bajti se setata 2 psa, enemu je ime Oliver, star je 1 leto in je mesanica med labradorcem in najbrz kakim bulterjerjem, fuuul se hoce skoz ckrljat, ta drug kuza pa je puncka Kika, stara 12 let, terjerka, prava stara gospa, ze siva, na pol gluha in slepa, pa fuuul prijazna :)

Potem je tu se pravi veliki macek, po imenu  Legend, fuuuul razvajen, hodi okol, skace na pult, pobira hrano iz pulta in jo mece na tla.
Kika pride valda prec zraven, ker sama ne more vec skakat in je vesela, ko ji Legend kaj na tla zabrise, potem pa skupaj jesta s tal.

Oliverja se pa kar mal izogibamo, ker SKOZ pod nogami hodi, skoz LIZE in skoz seta za tabo, se na wc gre s tabo!
Na vrtu imajo pa zajce, hrcke, tri  kopenske zelve in tri papige!
Vrt je velik kot en manjsi park.

Skratka, hisa je ogromna in ful lepa, res ful lepa, majo tri pomocnike,  Davida, ki tukaj tudi spi (v sosednji hiski), odpira vrata, skrbi za vrt, Stephena in gospo Florence, ki pride vsak dan ob 10.00 zjutraj in ostane do 18.30 in poskrbi ta cas  za vse kar je treba medtem,  ko so oni izven doma: pospravlja po hisi, uredi postelje, pomije kopalnico, skuha kosilo, pospravi hrano in kroznike od prejsnjega dne, opere perilo, itd.

Danes sm sla k njej v kuhinjo. Stara je 56 let, zgleda precej starejsa, prijazna, zivi v slumu, ima tri otroke, ki sicer hodijo v solo, placuje jim solanje ampak, ker financno vec ne zmore, jih bo izpisala.

Nikola je brat od Dragana, (Dragan je moz od Vesne, Vesna je ta, ki dela pri Mackih) Samantha pa njegova zena, spoznala sta se v Botswani kakih 15 - 20 let nazaj, kjer sta tudi zivela predno sta se preselila v Kenijo.
Ona je iz Trinadada, on je Srb, pred osmimi leti se mi zdi,  pa sta se pa preselila v Kenijo.
Skupaj imata dva sina, Georga, ki ima 12 let in Mathea, starega 10 let.
Matheo je ful sramezljiv - ko sem vstala ob 20.00 in prisla v kuhinjo, kjer so jedli, je sel skoraj takoj ven, Gerogie je pa ostal in se pogovarjal.

Sam ne mores verjet, res luksuz, zaenkrat ni se nic cigansko in nic tako kot sm vajena :d

Vmes, ko tipkam te besedeje prisla domov Samanta, ful prijazna pa lusna je. Nikole se ni, je na sestanku.

Mami, kaj te se zanima? Kle dol pod objavo lahko komentiras in napises kar zelis.

Bajta ima 4 spalnce, ogromen dnevni prostor z notranjo verando, kjer je ubistvu tv soba, ki se ponoci zapre, cez dan pa odpre, da je izhod na vrt ~ ampak zapre se samo izhod na vrt, se vedno pa lahko dostopas iz dnevne sobe na to verando, potem kuhinjo, jedilnico, kopalnico, wc, spajzo,  pomoje ma ene 250 kvadratov sam notranjost, ce ne se vec, ne morem dobro ocenit.

Zivijo mal stran iz mesta.
Jutri majo Indijci praznik in ambasada ne dela, tako, da oddam vlogo za vizo v petek, v torek jo grem baje ze lahko dvignit, potem pa ali v torek ali pa sredo picim v Mombaso.

Se pravi me pravo afrisko vzdusje sele caka. Nekje med naslednjim torkom ali sredo zacnem bivat pri druzini, kjer bom spala, delala pa nasproti hise v sirotisnici in soli.
Bolj avanturisticno afrisko vzdusje in avanturisticne afriske pustolovscine me pa  cakajo od 14.11. naprej, ko se z Zvonetom zacneva podit po afriskem pesku, ta teden pa sem z veseljem in hvaleznostjo tukaj, pri tej prijazni druzini v Nairobiju :)

Do indijske ambasade greva s taxijem, ker ne zivijo blizu centra mesta, kjer je ambasada.
Dragan je zaenkrat doma,  Nikola + Samantha delata, tako, da bom sla urejat vizo z Draganom.
Zdaj si grem narest caj in pocivat.

Papa.



torek, 4. oktober 2011

Odhajam!

Catch My Fall od Billya v popolnosti opise moje trenutno vzdusje.

I've traveled and unwound my own truth, yeah
I've laid my head on the rock of youth, yeah
I've trusted and then broken my own, word.
Just to keep me free in this mad, mad world.
It could happen to you so think for yourself.

If I should stumble
Catch my fall, yeah
If I should stumble
Catch my fall
Catch my fall